Integrated Transport Research Lab (ITRL), tvärvetenskapligt forskningscentrum på KTH med fokus på hållbara transportsystem, söker en doktorand som kommer att forska inom systemeffekter av självkörande fordon, elektrifiering, och digitalisering på logistik, godstransporter, och samhälle. Projektet är ett samarbete mellan Trafikverket, KTH och Linköpings universitet.
STS:are sökes för doktorandtjänst inom Systemeffekter av digitalisering på godstransporter
Projektbeskrivning
Forskarutbildningsämne: Maskinkonstruktion
Den digitala och tekniska utvecklingen kommer att förändra samhället i grunden, frågan är: hur? Trender som e-handel, uppkoppling, automatisering och cirkulär-ekonomi kommer påverka näringslivets godstransporter. Det finns stora möjligheter till effektivare transporter, samtidigt som tidigare forskning visar att trafikmängden kommer att öka.
För att analysera de samlade effekterna kommer doktoranden att analysera effektsamband i gods- och logistiksystemen. Frågeställningar är bland annat: Hur påverkar den nya tekniken val av transportlösningar och affärsmodeller? Vilka blir effekterna på samhällsnivå? Hur ska policys utformas för att koncepten ska bli hållbara?
Inom arbetet kommer workshops med olika aktörer genomföras, och en simuleringsmodell som bygger på System Dynamics kommer att tas fram för att kunna simulera effekter och utvärdera olika strategier och policies.
Sökande har lämpligen en civilingenjörsutbildning inom systemdesign eller motsvarande, och erfarenhet av modellering. Eftersom projektresultat ska kommuniceras både i vetenskapliga sammanhang och till beslutsfattare i näringsliv och offentlig sektor bör sökanden vara kommunikativ i såväl tal som skrift.
Handledning: Doktoranden kommer att handledas av: Anna Pernestål, KTH, och Maria Huge-Brodin, Linköpings universitet.
Läs mer om tjänsten och ansök här:
https://www.kth.se/om/work-at-kth/lediga-jobb/what:job/jobID:362463/type:job/where:4/apply:1