Nu sökes STS:are med ett intresse för energi och hållbarhet till att göra examensarbete om energieffektivisering vid Sala silvergruva.
Examensarbete vid Sala silvergruva
Bakgrund
Det kommunägda bolaget Sala Silvergruva AB förvaltar och tillgängliggör med små resurser och magra marginaler ett mycket omfattande kulturarv. Området ovan jord innefattar 48 byggnader och under jord finns det ett stort system med visningsleder. Visningar avgår till 60 och 155 meters djup. Platsen har en enorm potential för utveckling, inte minst ovan jord. Idag nyttjas endast en bråkdel av det fascinerande området för turism. Särskilt fokus ligger på visningsverksamhet under jord. Området ovan jord är helt unikt i en nationell jämförelse med en omfattande industrihistorisk bebyggelse och andra spår i landskapet som förmedlar en bild av hur silverproduktionen i Sala, en del av rikets viktigaste näringsfång – bergsbruket – har sett ut under olika epoker. Från 1500-talet och in i modern tid.
En helt central del av gruvdriftens historia handlar om energi: muskelkraft, hästkraft, vattenkraft, vindkraft, ved, träkol. I en internationell kontext finns det värden i Sala kommun som är av samma dignitet som t ex världsarvet Oberharz Vattenregale i Tyskland. Stora delar av gruvans vattensystem, vilket byggdes ut mellan 1500- och 1800-talet, är bevarat med ett tjugotal dammar samt kanaler som leder vattnet mot gruvan.
Vill man skaffa sig en uppfattning om hur den omfattande produktionen av metaller såg ut före det industriella genombrottet och under det sena 1800-talets våldsamma industrialiseringsprocess, är Sala Silvergruva en synnerligen givande plats att besöka.
Sedan 2019 arbetar Sala Silvergruva AB utifrån en ny strategi för verksamheten. Denna betonar vikten av stora insatser som kräver större ekonomiska muskler än vad bolaget självt kan frambringa. En kärnpunkt i strategin är att utveckla verksamheten med ett helhetstänk: länka samman området ovan och under jord samt binda ihop det med det omkringliggande, kulturhistoriska landskapet – gruvan, hyttdriften, staden, skogen, vattnet.
Dagens situation
En av bolagets stora ekonomiska poster är energiförbrukningen vid gruvan. Vi dras med höga elkostnader och gamla system för t ex uppvärmning. Vad kan göras utifrån vår tids krav på hållbarhet och hur kan vi samtidigt lyfta fram den fascinerande energihistorien?
16 av byggnaderna ovan jord värms idag upp. 13 av dem med direktverkande el och tre med pelletspanna. Vi skulle vilja utreda samtliga byggnader, även de tre sistnämnda, alltså ta ett helhetsgrepp. En annan fråga rör energiförsörjningen och här bollar vi med den spännande idén om huruvida det skulle vara möjligt att återigen nyttja det gamla vattensystemet för att producera förnybar energi vid gruvan. Skulle det vara möjligt att Sala Silvergruva AB blir självförsörjande på el genom småskalig vattenkraft som byggs enligt konstens alla regler och tar hänsyn till såväl kulturmiljö- som naturmiljöaspekter och andra variabler?
Andra alternativ är vindkraft, eller att utnyttja värmen i det vatten som finns under jord alternativt titta på solenergi i någon form. I det här läget är vi öppna för olika lösningar.
Målet är att få en mer hållbar och resurseffektiv energianvändning samt hitta lämpliga lösningar som harmonierar med den känsliga kulturmiljön.
Låter detta spännande? Kontakta då Niklas Ulfvebrand - Niklas.Ulfvebrand@salasilvergruva.se eller Kristina Wolgast - kristina.wolgast@salasilvergruva.se.