Intervju med
Albin Engholm
Doktorand
Integrated Transport Research Lab, KTH
2016
Vad arbetar du med idag?
Jag forskar på hur förarlösa fordon kan komma att påverka framtidens transportsystem och samhälle ur ett hållbarhetsperspektiv. Det finns just nu en jätteutmaning med att ställa om transportsystemet för att minska klimatpåverkan och nå hållbarhetsmålen. Samtidigt utvecklas och lanseras massa ny teknik inom transportbranschen, till exempel förarlösa fordon. Det finns massa osäkerheter om hur fort den nya tekniken kommer utvecklas och användas och vilka effekter den får. Det här gör att det blir komplext att ta fram strategier för hur hållbarhetsmål för transportsystemet ska nås. Min forskning handlar om att använda och utveckla modeller över transportsystemet där vi kan simulera hur förarlösa fordon påverkar transporter och utsläpp. Vi testar också vilka styrmedel och teknikstrategier som är effektiva för att minska klimatpåverkan.
Innan jag började doktorera så jobbade jag ett par år efter examen med att driva upp ett startupbolag inom energisektorn som sysslar med att utveckla affärsmodeller och optimeringssystem för solel, batterilager och smart elbilsladdning i fastigheter. Det var också jättekul!
Hur applicerar du det du lärt dig från STS i arbetslivet?
Det tvärvetenskapliga STS-perspektivet är helt centralt i forskningen eftersom hållbara transporter inte kan lösas bara med ny teknik, utan det kräver lösningar på samhällsnivå. Det jag har störst nytta av är att ha en överblick över STS-teorier och teknikhistoria. Att kombinera det med att vara duktig på matematisk modellering är en jättenyttig och ganska unik egenskap i forskarvärlden. Jag är inte alls någon expert på de matematiska detaljerna i modelleringen (det finns det så himla många andra människor runtom i världen som är), men jag är tillräckligt kunnig för att förstå och vidareutveckla. Däremot har jag nisch-expertis i att förstå hur vi kan använda modellerna för samhällsviktiga frågor och sätta resultaten i ett större sammanhang.och se till att de används på ett relevant sätt. Det har jag STS-kurserna att tacka för.
Vilket är ditt bästa minne från STS?
Jag tyckte det var skitkul de sista två åren när kurserna blev lite mer applicerade och man behövde använda olika pusselbitar från grundkurserna man slitit med åren tidigare. För mig blev den här perioden när de mer traditionella ingenjörsdelarna och STS-delarna behövde läggas ihop mitt ”STS-aha-moment” och jag verkligen förstod poängen med programmet.
Varför ska en söka STS-programmet?
För att du får möjlighet att göra roliga saker både under och efter studierna, det gör livet kul! Dessutom kommer du bli bättre än (typ) alla andra på att vända och vrida på problem och förstå varför hållbarhetsproblem är så svåra. Det tror jag är första steget mot att faktiskt lösa problemen.