Sven Hamberg | STS - Civilingenjör i System i Teknik och Samhälle

Sven Hamberg

Alumn (Entreprenörskolan)
Nuvarande sysselsättning: Produktchef, Qwaya

Vilket är ditt bästa minne från studietiden?
Jag har svårt att plocka ut något enskilt, utan betraktar egentligen hela studieperioden som ett stort positivt minne. Första tiden med nollning (som man väl inte får säga längre), utbytesåret, alla personer jag lärde känna, Entreprenörskolan - allt bidrar till detta.

vilket tips vill du ge till dem som är intresserade av att börja STS?
Jag är väldigt glad att jag kom fram till vad jag ville göra efter studierna, innan jag var färdig med dem. Jag arbetade under större delen av min studietid, studerade ett år utomlands, samt umgicks mycket med personer som inte studerade tekniska utbildningar. Att på så vis få en bättre uppfattning om vilka möjligheter som finns, samt vad olika branscher och roller innebär tror jag gjorde det lättare för mig att komma fram till vad det var jag ville göra.

Så tipset blir: snöa inte in på Ångström.

Vad på programmet har du haft mest användning av?
Från den tekniska delen av utbildningen skulle jag säga att jag fått en metodik för problemlösning som är strukturerad och baserad på logik. Detta arbetssätt är ju återkommande för flera kurser, vare sig det är ren matematik, fysik eller programmering.

Från den samhällsorienterade delen av programmet värderar jag all träning i att bearbeta, tolka och skapa information. Detta både muntligt och skriftligt. Att ha skrivit många större och mindre arbeten, med all informationsinsamling och analys som detta medfört, samt presentation av dessa är något jag verkligen har nytta av idag.

Vad tror du skiljer STS:are från andra civilingenjörer?
Detta blir lite av att sparka in en öppen dörr, men definitivt bredden av kunskap snarare än djupet. Min erfarenhet av att arbeta med civilingenjörer från STS eller liknande program, jämfört med med smalare utbildningar, är att STS:are har tränats i, och blivit bra på, att ta ett steg tillbaka och se problem, utmaningar och situationer i en större kontext än andra.

Övriga kommentarer?
Jag talar ofta varmt om utbildningen och är väldigt nöjd med mina år på STS. För mig passade det perfekt att avsluta min studietid vid Entreprenörskolan, och är man som STS:are intresserad av företagande och ekonomi rekommenderar jag verkligen att söka dit.