Hannes Rutqvist | STS - Civilingenjör i System i Teknik och Samhälle

Hannes Rutqvist

Hannes RutqvistAlumn
Yrke: Projektledare vid Norska Skatteverket i Oslo

Vilket är ditt bästa minne från studietiden?

Det finns många fina minnen, trivdes otroligt bra som student. Ett av de bästa är nog nollningen. Två veckor fullproppade med roliga aktiviteter och fest samtidigt som jag var omgiven av många intressanta människor som alla var lika kontaktsökande som jag själv. Det kändes härligt att ha flera år på universitetet framför mig.

Som kontrast till det måste jag säga att ett lika bra minne från studietiden var precis efter att jag hade presenterat exjobbet. Det var grymt skönt att ha allt slit bakom sig och få bege sig ut i arbetslivet för att använda det man lärt sig. Fem års hårt arbete var över.

Vilket tips vill du ge till dagens STS:are?

Som STS:are kan man lätt skrämmas av känslan att man inte kan något, bara lite om allt. Ibland kan jag känna det fortfarande. Sådana tankar är det bara att glömma, det är just denna bredd som är styrkan och det finns ett stort behov av generalister där ute. Med en bra och bred bas att stå på kan man hantera de flesta arbetssituationer.

Och ett tips till jag just kom på, studera ett år utomlands! Helt fantastiskt bra!

Vad på programmet har du haft mest användning av?

Det är väldigt svårt att peka på en enskild kurs och säga att det är det jag har haft mest användning av. Däremot kan jag säga att jag har haft väldigt mycket nytta av alla PM och uppsatser vi fick skriva. Att kunna se på ett problem, bryta ner det i delar och tänka ut hur de ska hanteras samt att kunna uttrycka det i ord har jag haft stor nytta av i många olika
sammanhang.

Vad tror du skiljer STS:are från andra civilingenjörer?

Ett brett intresse och nyfikenhet på många olika områden, inte bara teknik. Det eller en stor beslutsångest och oförmåga att bestämma vad man vill bli. För mig var det nog båda. Jag sköt upp beslutet om vad jag ville bli när jag valde natur på gymnasiet och fortsatte i samma spår i STS. I och med traineeprogrammet kunde jag förhala det hela ytterligare två år och nu som projektledare kan jag skjuta upp det på obestämd tid genom en rad olika och varierande projekt.